Reklam

Edep aklın sûretidir.

Edepsizlik şeytanın dostudur, hâyâ şeytanı öldüren silahtır!

Edep aklın dışa yansımasıdır.

Edepsiz insan, susuz dere gibidir. Boştur!

Hâyâ olmayan insanın kalbi çürümüştür!

Edebi terk eden kişinin cesetten farkı yoktur.

Kusurlarınızı edebinizle örtebilirsiniz.

Bir çok şey fazlalaştıkça ucuzlar fakat edep ne kadar fazla olursa sen o kadar değerli olursun.

En güzel edep, güzel ahlâktır.

Edebini kaybeden karakterini yitirmiş demektir. Edep sahibi olmak için öncelikle insan olduğunuzun bilincine varmanız gerekir. Aslında ne kadar kolay değil mi? Fakat insanlar bunu dünyanın en zor işi gibi görüyor.
.
İnancını zayıf mı görüyorsun? İnancına kuvvet katmak istiyorsan önce edebini genişlet. Edebi eksik kalan kişinin ne inancı sağlam kalır ne de ruhu.

Edep dediğimiz olgu aslında insanın aklını tercüme eder. Aklınız kadar edep sahibi olursunuz. Edebi eksik, ahlakı hasarlı olan kişilere gerçek anlamda akıllı denilemez.

Edebiyle oturup, edebiyle kalkan bu insanlara bakıyorum da; bu kirlenmiş dünyada edeplerini korumayı nasıl başarıyorlar? Unutmamalıdır ki, edebi yüksek olanın inancı da yüksektir. Saf olana kir işlemez.

Yüksek ahlak, edebin en üst seviyesidir. Dini edebe sahip olmayanların din içinde yücelmeleri imkansızdır. Allah’ın verdiği emirler esastır, peygamberin güzel ahlakı ise sünnet ve edeptir.

Bir insan eğer utangaç davranıyorsa, bu durumda bir yanlışlık aramak hatalı olacaktır. Çünkü utanma eyleminin kaynağını edep oluşturur. Edebin işlenerek yüceltilmesi sonucunda, kişi utanma eyleminden zaman içinde uzaklaşarak güzel ahlakın sembolü haline gelebilir.

Bilgelik başlı başına zor bir zanaattır. İlim ve bilgi sahibi kişilerin bilgelikleri edep ile ölçülür. Güzel edep, güzel ahlakın yolunu çizer.

İnsanlar bazen nefes alamayacak duruma gelir. Bunun sebebi havadaki kirlilik değildir, edep eksikliğinden doğan kirliliktir. Edebi insanlara öğreterek, kirletilen her şeyin temizlenmesini sağlayabiliriz. Böylece nefes alabilmenin yolu açılmış olacaktır.

Edepsizlerin sizi susturmasına izin vermeyiniz. Onlar ki, bütün zehirleri suya karıştırmaya çalışırlar. Suyun saflığına zehir işleyebilir mi? Ayrıca susacaksınız edebiniz ile susun, edepsizliğiniz ile değil.

Şeytan Allah tarafından neden kovulmuştu? Hatırlayın… Şeytanın hatası isyan etmek değildi, isyan etme duygusunu oluşturan edebini kontrol edememesiydi. Edepsiz kalan bir insanın şeytana dönüşmeyeceğinin garantisi var mı?

Çok konuşmak yerine az konuşmayı tercih etmeyin, az konuşurken öz konuşmaya özen gösterin. Bu davranış, edebinizin göstergesi olacaktır. Edep ile söz alın, edep ile susun.

Dünya karanlıklar içinde ufacık bir parıldamanın gelmesini bekliyor. Bu parıltının sahibi şüphesiz insanlık olacaktır. Edep ve ahlak sahibi olmayan insanlar sadece karanlığa zifirilik katarlar. Edebi olan insanların parıltısı karanlığın düşmanı olacaktır.

Edep ile ilgili sözler paylaştığımız edep sözleri yazımızın sonuna geldik damar sözler ve dünya ile ilgili sözler yazılarımızda ilginizi çekebilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Reklam